Carbonara με σπαράγγια και κολοκυθάκια

Image credit: Amy Stephenson

Ανακάλυψα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας!!
Πρόκειται για μία υγιεινή εναλλακτική της γνωστής μακαρονάδας Carbonara!

Υλικά:

1/4 κούπα (60ml) ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ή πράσο (200g) ψιλοκομμένο

2 μικρά κολοκυθάκια (200g) κομμένα στη μέση και ψιλοκομμένα

16 μίσχους σπαραγγιών (200g) χωρίς το κοτσάνι και ψιλοκομμένα

1 1/2 κουταλιές του γλυκού αλάτι και 2 πρέζες για το νερό των ζυμαρικών

270g spaghetti ή paccheri ολικής άλεσης ή από αλεύρι σπελτ

2 ολόκληρα μεγάλα αυγά και 2 κρόκοι

1/3 κούπα (50g) τριμμένο τυρί Pecorino ή Grana και λίγο ακόμη για το τέλος

1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι και λίγο ακόμη για το τέλος

 

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μέτριο προς μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5 λεπτά, ώσπου το κρεμμύδι να διαφανίσει. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, τα σπαράγγια και μία κουταλιά του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε ανακατεύοντας για άλλα 5 λεπτά. Προσθέστε 1/2 κούπα (50ml) νερό, σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε για 15 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό. Σε αυτό το σημείο, τα λαχανικά θα πρέπει να έχουν μαλακώσει. Αν δεν έχουν μαλακώσει, προσθέστε άλλο λίγο νερό και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, ξεσκεπάστε το τηγάνι, ανακατέψτε και αφήστε το υπόλοιπο νερό να εξατμιστεί εντελώς.

2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βράστε νερό σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια προσθέστε χοντρό αλάτι (μία σκάρτη κουταλιά του γλυκού για κάθε 4 κούπες (1l) νερού). Βράστε τα ζυμαρικά σας σύμφωνα με της οδηγίες συσκευασίας αλλά σουρώστε τα 2 λεπτά πριν από τη λήξη του χρόνου βράσης. Κρατήστε περίπου 1/2 κούπα (125ml) απ’το νερό των ζυμαρικών.

3.Παράλληλα, σε ένα μετρίου μεγέθους μπολ, προσθέστε τα αυγά και τους κρόκους και χτυπήστε τα μαζί με το τυρί, το υπόλοιπο αλάτι (1/2 κουταλιά του γλυκού) και το πιπέρι.

4. Προσθέστε τα σουρωμένα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά με το μείγμα λαχανικών σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέστε το μείγμα αυγού και 2 κουταλιές της σούπας του νερού από τα ζυμαρικά και ανακατέψτε με ένα πηρούνι και ένα κουτάλι. Το μείγμα αυγού θα σχηματίσει μία κρέμα όταν αναμειχθεί με το άμυλο του νερού από τα ζυμαρικά και θα μαγειρευτεί με την εναπομείνουσα θερμότητα του τηγανιού και των καυτών ζυμαρικών. Χρησιμοποιήστε περισσότερο νερό από τα ζυμαρικά αν σας φαίνεται στεγνό. Τοποθετήστε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να δέσει για 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς. Μην αφήσετε το αυγό να κόψει. Σερβίρετε αμέσως με έξτρα πιπέρι και λίγο τριμμένο τυρί.

Σημείωση: Όταν κρυώσουν, τα ζυμαρικά αυτά μπορεί να στεγνώσουν και να πήξουν λίγο παραπάνω. Μην τα ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί το αυγό θα κόψει. Προτιμήστε να τα ζεστάνετε απαλά σε ένα τηγάνι προσθέτοντας 2 κουταλιές σούπας νερό για να γίνει πάλι κρεμμώδης η σάλτσα.

 

Ευχαριστώ το www.notguiltyfood.com για την υπέροχη συνταγή!!