Image credit: Stacy Spensley
Τηγανίτες Πατάτας!! Τις έχετε ξανακούσει; Όχι;
Ευκαιρία να τις δοκιμάσετε λοιπόν!!
Μια συνταγή, ιδανική για νηστεία και για όσους απέχουν από γλουτένη ή γαλακτοκομικά.
Υλικά :
2 κιλά μεγάλες πατάτες
3 κσ ρυζάλευρο (για όσους έχουν δυσανοχή ή δυσανεξία στη γλουτένη)
1/2 κγ μαγειρική σόδα
μία πρέζα κανέλας
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 αυγά
ελαιόλαδο
αλάτι
Για όσους έχουν αλλεργία στο αβγό ή απέχουν λόγω νηστείας, το κάθε αβγό θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν με ένα από τους παρακάτω 3 τρόπους
1. 2 κσ αλεύρι + 1/2 κγ ελαιόλαδο + 1/2 κγ μαγειρική σόδα + 2 κσ νερό ή χυμό πορτοκάλι
2. 2 κσ νερό + 1 κ σ ελαιόλαδο + 1/2 κγ μαγερική σόδα
3. 1 κσ ζελατίνη ή πηκτίνη φρούτων + 3 κσ ζεστό νερό
Εκτέλεση :
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180.
- Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις βάζετε μέσα σε κρύο νερό.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ρυζάλευρο, μαγειρική σόδα, κανέλα και το πιπέρι. Το βάζετε στην άκρη.
- Στεγνώνετε τις πατάτες και τις τρίβετε στον μεγάλο τρίφτη. Όσο πιο μεγάλα είναι τα τριμμένα κομμάτια τόσο το καλύτερο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τις τριμμένες πατάτες, το κρεμμύδι και το μείγμα ρυζάλευρου. Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Προσθέτετε το αβγό ή τον αντικαταστάτη αυγών και αναμειγνύετε πολύ καλά.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Δοκιμάζετε εάν το λάδι είναι έτοιμο ρίχνοντας λίγο από το μείγμα. Εάν αφρίσει έντονα, το λάδι είναι έτοιμο.
- Χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα, ρίχνετε γεμάτες κουταλιές από το μείγμα πατάτας στο τηγάνι.
- Τηγανίζετε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κάθε πλευρά. (Δε θα μαγειρευτεί μέχρι μέσα). Τοποθετήστε τις τηγανίτες σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία.
- Καθώς τελειώνει το μείγμα θα υπάρχουν περισσότερα υγρά στο μπολ. Απλώς σουρώστε το μείγμα.
- Τοποθετήστε τις τηγανίτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, από την κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέστε αλάτι για περισσότερη γεύση.
- Σερβίρετε με πουρέ μήλων, μέλι ή όποια άλλη επικάλυψη προτιμάτε.
Καλή όρεξη λοιπόν και καλή Σαρακοστή!!
Πηγή : Το βιβλίο “Νοστιμιές Μεσογειακές” της Δρ Αιμιλίας Βασιλοπούλου