Τάισμα των παιδιών μπροστά σε οθόνες

Image credit : Bruno Padilha

Μία μέρα που ήσουν πολύ κουρασμένη και ο μικρός ήταν σε μεγάλη γκρίνια, σκέφτηκες «δεν πειράζει, θα δώσω το τάμπλετ, να ηρεμήσω λίγο. Μόνο για σήμερα…».

Δυστυχώς στα μικρά δεν υπάρχει ο ορισμός  του «μόνο για σήμερα» στο εγχειρίδιο…

Και τώρα κάθε φορά που τρώτε, ο μικρός ουρλιάζει και χτυπιέται για να φάει παρακολουθώντας τάμπλετ.
Και όταν δεν του το δίνεις, απλά κάνει τρομερά ξεσπάσματα και (ω ναι! Σε χτυπάει στο ευαίσθητο σημείο σου) και δεν τρώει. Αλλά… Θα μείνει νηστικό; Πρέπει να φάει! Οπότε υποκύπτεις και το δίνεις το ρημάδι το τάμπλετ.

Το ξέρω. Είναι δύσκολο. Εγκλωβίστηκες σε ένα φαύλο κύκλο και καταλήγετε πλέον να τρώει μόνο με το τάμπλετ.

👉Η αλήθεια είναι ότι όλες οι έρευνες δείχνουν, ότι το να τρώνε τα νήπια μπροστά από οθόνες, μπορεί αρχικά να βοηθάει να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα (επειδή τρώνε ασυναίσθητα-κάτι όμως που τους κάνει πολύ κακό μακροπρόθεσμα και είναι μία από τις αιτίες της παχυσαρκίας), από την άλλη όμως φαίνεται ότι είναι και μία συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει και σε επιλεκτικότητα τροφής (picky eating).

Τι να κάνεις λοιπόν; ΔΙΩΞΕ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ! Όλοι μας αφήνουμε τα παιδιά μας στις οθόνες. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Είναι μέσα στη ζωή μας και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Κάποιες στιγμές μάλιστα το χρειαζόμαστε όλοι. Απλά θα ήταν καλό να το διαχωρίσουμε από το φαγητό.

 

Τι κάνουμε λοιπόν;

✔️ΗΡΕΜΙΑ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!

✔️ΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ

«είσαι στεναχωρημένος που δεν θα πάρεις το τάμπλετ στο τραπέζι».

✔️ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

«Μπορείς να στεναχωριέσαι. Το καταλαβαίνω»

✔️ΟΡΙΟ

«Θα βάλουμε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά μετά το φαγητό»

Στην αρχή να είσαι προετοιμασμένος/η ότι το πιο πιθανό είναι να κάνει μεγάλα ξεσπάσματα και να σε τεστάρει μέχρι να δει ότι το εννοείς. Και γι’αυτό, αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να κάνεις πίσω. Είναι φυσιολογικό να θυμώσει και να ξεσπάσει. Τις δύσκολες αυτές στιγμές, προσπάθησε να σκέφτεσαι μόνο το μετά! Και ότι θα τα καταφέρεις! Και ότι μόνο καλό θα του κάνεις!

✔️ΔΩΣΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΣΤΟ ΝΑΙ

«Μετά το φαγητό θέλεις να δεις ένα επεισόδιο mickey mouse ή tom&jerry?» (ας πω για αυτά που βλέπαμε εμείς, γιατί εννοείται ότι τα παιδιά πλέον αυτά τα σνομπάρουν τελείως!! Είναι πολύ παιδικά!! 😄)

Δίνοντας στο παιδί τη δύναμη να επιλέξει αυτός (μέρος της συμφωνίας), είναι πιο πιθανό να αλλάξει από την άρνηση στο συμβιβασμό και τη συνεργασία. Μπορεί όχι με τη πρώτη φορά, αλλά στην ουσία καθοδηγείς εσύ την κατάσταση.

 

Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν ότι αυτά ακολουθούνται από όλους όσους ασχολούνται με το τάισμα του παιδιού.