ψωμί με χαρουπάλευρο

Image credit : Judith Doyle

Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ψωμί!! Επίσης θα παρατηρήσετε ότι είναι πολύ χορταστικό!! Ταιριάζει τέλεια με ταχίνι και μέλι, όπως και με αυγό σαν αυγόφετα.
Τα χαρούπια έχουν υψηλή διατροφική αξία. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε σάκχαρα, το καθιστά ιδιαίτερα τονωτική και θρεπτική τροφή. Το χαρούπι βοηθά στη πέψη γιατί περιέχει πηκτίνη και λιγνάνες. Ο καρπός περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεινών, υδατανθράκων, φωσφόρου, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Α και Β. Δεν περιέχει οξαλικό οξύ που μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομειώνει το σίδηρο και το ασβέστιο. Παρόλο που είναι γλυκύς, έχει πολύ μικρότερη θερμιδική αξία από ότι η σοκολάτα και γι’αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατό της.

Συνταγή:

500γρ αλεύρι σκληρό για όλες τις χρήσεις (λευκό)
150γρ χαρουπάλευρο
2 μαγιές ξηρές
1κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. Μέλι
15γρ αλάτι
400ml χλιαρό νερό

Τα βάζουμε όλα μαζί και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30-40 min σε ένα μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 και το ψήνουμε στους 180 για 30 min.