lamprini-moschou-profile

Βιογραφικό

Λαμπρινή Μόσχου

Γεια σας! Είμαι η Λαμπρινή.

Είμαι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας και NLP Wellbeing Coach.

Το ότι ασχολήθηκα με αυτό το επάγγελμα και τις συγκεκριμένες εξειδικεύσεις δεν είναι τυχαίο.

Όπως και τίποτα δεν είναι τυχαίο άλλωστε.

Έχοντας υπάρξει η ίδια παχύσαρκη ως παιδί και έχοντας περάσει από άτυπη νευρική ανορεξία ως έφηβη και αδηφαγική διαταραχή ως φοιτήτρια, βίωσα η ίδια πολλές σκοτεινές περιόδους τις έβλεπα τότε – πολλά εξελικτικά μαθήματα το βλέπω τώρα.

Όλο αυτό το προσωπικό βίωμα με έκανε από πολύ μικρή να δείχνω  ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή.  Από αρκετά μικρή λοιπόν ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα. Παρά τις αντιρρήσεις λοιπόν, τόσο της οικογένειάς μου, όσο και των περισσότερων καθηγητών μου που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη αυτής της σχολής και απορούσαν που δεν ήθελα να δηλώσω την ιατρική (αφού περνούσα άνετα), επέμεινα σε αυτό που με ενδιέφερε. Αυτό που με κράτησε σταθερή σε αυτό το δρόμο ήταν η φωνή μέσα μου που μου έλεγε ότι για να γίνω καλή σε κάτι θα πρέπει να μου αρέσει να ασχολούμαι με αυτό.

Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο το 2005, έπρεπε να αποφασίσω το τι θα κάνω με αυτό το πτυχίο.

Η πρώτη μου δουλειά πάνω στο αντικείμενο ήταν σε μια γνωστή αλυσίδα ινστιτούτων αδυνατίσματος. Μέσα σε δύο μήνες (τόσο άντεξα), κόντεψα να ξεχάσω όσα είχα μάθει σε 4 χρόνια σπουδών. Υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις για το τι έπρεπε να λέμε στους πελάτες και για το πώς έπρεπε να τους κάνουμε να αισθάνονται. Έπρεπε να τους κρατάμε ανασφαλείς για να πουλάμε! Έπρεπε να τους δείχνουμε και να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς το πόσο μας χρειάζονται και φυσικά όλα τα διαιτολόγια έβγαιναν «χοντρικά» και «μπακαλίστικα» χωρίς υπολογισμούς και εκτίμηση αναγκών, καθώς διαθέταμε μόνο χαρτί, στυλό και ζυγαριά και ελάχιστο χρόνο με τον καθένα. Αυτή η πρώτη εμπειρία μου λοιπόν με έμαθε τι δεν θέλω να κάνω με τους ανθρώπους που έχω απέναντί μου και σιγά σιγά να αρχίζω να αναζητώ το τι θέλω να κάνω και το πώς θέλω να εφαρμόζω την επιστήμη μου.

lamprini-moschou-cv3

Δημιουργώντας λοιπόν μετά από μερικούς μήνες τον προσωπικό μου χώρο στην πόλη που μεγάλωσα (το 2006), άρχισα να εφαρμόζω αυτά που είχα μάθει στη σχολή με πολύ ζήλο και μεγάλο αίσθημα ευθύνης στους ανθρώπους που με εμπιστεύονταν. Στην πράξη όμως έβλεπα ότι «κάτι λείπει». Βοηθούσα αυτούς τους ανθρώπους για το διάστημα που με επισκέπτονταν στο γραφείο, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωνα ότι οι περισσότεροι έμεναν στο «χαρτί», όσο κι αν προσπαθούσα να τους κάνω να δουν το δάσος και όχι να μείνουν στο δέντρο.

Αυτό με οδήγησε στην πρώτη μου εξειδίκευση (στην αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας) κατά την οποία μας εκπαίδευαν ψυχολόγοι και εκεί ένας νέος τρόπος σκέψης και αντίληψης άρχισε να γεννιέται μέσα μου. Αφού διαπίστωσα και έδωσα όνομα στις δικές μου διατροφικές εμπειρίες (που ναι, μέχρι τότε δεν γνώριζα), άρχισα να αλλάζω τον τρόπο που εργάζομαι. Έβγαλα το «μαγικό χαρτί της δίαιτας» από τη δουλειά μου και ξεκίνησα να ρωτάω περισσότερες πληροφορίες για την ζωή του ατόμου που είχα απέναντί μου. Άρχισα να αναζητώ την αιτία της διατροφικής συμπεριφοράς του ατόμου και να δίνω έμφαση σε μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση.

Αυτό πράγματι άρχισε να κάνει τη διαφορά!

lamprini-moschou-cv2

Πράγματι οι περισσότεροι πελάτες μου (παρόλο που στην αρχή τους ξένιζε το πώς θα χάσουν βάρος χωρίς «δίαιτα» – γιατί αυτό είχαν μάθει ως τον μοναδικό τρόπο), διαπιστώνοντας τα αποτελέσματα και το πόσο πιο ανακουφισμένοι και ήρεμοι αισθάνονταν, άρχισαν να το αναζητάνε και από μόνοι τους.

Πλέον οι περισσότεροι που έρχονται στις συνεδρίες μας, δέχονται με μεγάλη ανακούφιση την απουσία του ζυγίσματος και της μέτρησης γραμμαρίων στην καθημερινή τους πρακτική και είναι ανοιχτοί στο να δώσουν έμφαση στην μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας.

Αναγνωρίζουν ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να αλλάξουν την διατροφική συμπεριφορά τους απέναντι στο φαγητό και όχι το να κόψουν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα ή θερμίδες για κάποιο διάστημα.

Ξεκινάνε αυτό το ταξίδι από αγάπη προς τον εαυτό τους και όχι για να τον τιμωρήσουν και να τον στερήσουν.

Από το τέλος του 2020 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του NLP. Σε αυτή τη περίοδο, νέα μαθήματα, ανακαλύψεις και γνώσεις ήρθαν να προσαρμόσουν με νέο τρόπο την αντίληψη μου για το ρόλο μου σε αυτό τον τομέα. Κακά τα ψέματα, οι επαγγελματίες υγείας μαθαίνουμε να δίνουμε συμβουλές. Αυτό διδαχτήκαμε. Και μια νέα πρόκληση βρίσκεται τώρα μπροστά μου, το να συγκρατήσω την παρόρμησή μου να δώσω συμβουλές, να υποδείξω σε κάποιον το τι θα ήταν καλό να κάνει και να υπηρετήσω τον ρόλο μου ως μέσο, ως συνοδοιπόρο δίπλα του, προσφέροντας γνώση όπου χρειάζεται, χώρο και χρόνο να βρει τις δικές του λύσεις, να ακουστεί η δική του φωνή, οι δικές του επιθυμίες, οι δικές του δικαιολογίες και μαζί να δούμε τα εμπόδια που βάζει ο ίδιος στον εαυτό του και να δει ξεκάθαρα τις επιλογές του. Να διευρύνει τις επιλογές του, να ανακαλύψει το τι θέλει ο ίδιος, να μάθει να θέτει και να κατακτά στόχους «καταδικασμένους να πετύχουν». Να επιστρέψω τη δύναμη πίσω στο άτομο που έχω απέναντί μου και να τον αφήσω να γίνει ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του. Μία δύναμη και τέχνη που θα μάθει να την έχει και στην μετέπειτα ζωή του, πέραν από τις δικές μας συνεδρίες. Και όλα αυτά κάτω από το πρίσμα της ευεξίας και όχι της δίαιτας ή του αδυνατίσματος.

Γιατί η ευεξία είναι η διαδικασία του να έχουμε επίγνωση και να κάνουμε επιλογές προς μια πιο πετυχημένη ύπαρξη (National Wellness Institute).

Η ευεξία είναι επιλογή, τρόπος ζωής, ένα αποδοτικό κανάλι ενέργειας, μια ολοκλήρωση του μυαλού, σώματος, πνεύματος και τη αποδοχής του εαυτού (John Travis).

Δουλεύω με τον άνθρωπο και όχι με την δίαιτα!

Εκτός από διαιτολόγος, το πάθος μου είναι η μάθηση, η εξερεύνηση και η εξέλιξη.

Αγαπώ να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να διαβάζω βιβλία, να μαγειρεύω, να ταξιδεύω, να κάνω yoga, να περπατάω, να ακούω μουσική ή κάποια εμπνευσμένη ομιλία, να κάνω μασάζ, να παίζω μπιρίμπα, να μαθαίνω καλλιγραφία, να ζωγραφίζω, να παίζω και να κάνω χειροτεχνίες με τους γιους μου, να απολαμβάνω ένα καλομαγειρεμένο φαγητό με ένα ποτήρι κρασί, να συγκινούμαι με ρομαντικές κομεντί, να φτιάχνω κουλουράκια και να απολαμβάνω τον χρόνο με τον εαυτό μου. Να βρίσκω χρόνο να με αγαπώ και να με φροντίζω. Γιατί ο χρόνος δεν βρίσκεται, τον βρίσκουμε!

 

Στις συνεδρίες μου συμπεριλαμβάνω:

 • Συζήτηση
 • Εκπαίδευση στην ισορροπημένη διατροφή με μορφή εβδομαδιαίων στόχων
 • Εκπαίδευση σε υγιείς διατροφικές συμπεριφορές
 • Εκπαίδευση σε Mindful Eating
 • Εκπαίδευση σε διαχείριση υποτροπής και πειρασμών
 • Active Listening
 • Ασκήσεις αυτοβελτίωσης και φροντίδας εαυτού
 • Τεχνικές NLP
 • Πρακτικές Ενσυνειδητότητας
 • Καταγραφή ημερολογίου

 

Παρακάτω παραθέτω στοιχεία της εκπαίδευσης και της κατάρτισής μου:

 • Πτυχίο Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών (2005)
 • Diploma in Pratitioner Skills For Eating Disorders από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών υπό την αιγίδα του National Centre for Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας (2009)
 • Advanced Diploma in Essential Obesity : Psychological Approaches από το ΚΕΑΔΔ την αιγίδα του National Centre for Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας (2012)
 • Master Practitioner Eating Disorders & Obesity από το ΚΕΑΔΔ την αιγίδα του National Centre for Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας (2014)
 • NLP Practitioner Certification –  INLPTA / Dynamic Equilibrium System (2021)
 • NLP Wellbeing Coach Certification – INLPTA / Dynamic Equilibrium System (2021)
e-bannerespa